Ikia

Αντέχεις άλλο... κλέψιμο;

ληστεία, διάρρηξη, πόρτα, παράθυρο

Η προφύλαξη σώζει... σπίτια!

Η αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια οι κλοπές και οι διαρρήξεις κατοικιών επιβάλλουν τη λήψη ανασταλτικών μέτρων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των διαρρήξεων γίνεται από ερασιτέχνες ληστές και όχι από "επαγγελματίες". Στατιστικές από αστυνομικές εκθέσεις δείχνουν ότι στις 2 από τις 10 διαρρήξεις δεν είναι απαραίτητο να έχουν χρησιμοποιηθεί εργαλεία παραβίασης σπιτιών αλλά συνήθως μπαίνουν με εύκολους τρόπους όπως από ανοιχτή πόρτα ή παράθυρο. Επίσης, οι περισσότεροι κλέφτες το πιθανότερο είναι να μπουν και να βγουν από την οικία σε λιγότερο από 10 λεπτά. Έτσι, οτιδήποτε κάνουμε που θα συντελέσει στην καθυστέρηση του δράστη θα προβληματίσει το δράστη για να ξανασκεφθεί εάν θα μπει ή όχι στη δικιά μας οικία.
 

 • Μια από τις πρώτες κινήσεις λοιπόν είναι να ελέγχουμε όταν φεύγουμε ή πάμε για ύπνο ότι είναι κλειδωμένες οι κλειδαριές σε πόρτες αλλά και παράθυρα, ακόμη και αν το διαμέρισμά μας βρίσκεται ψηλά στην οικοδομή.
   
 • Όλες οι συρόμενες πόρτες γυαλιού και μπαλκονόπορτες θα πρέπει να έχουν εξοπλιστεί με μια πρόσθετη κλειδαριά ή άλλα μέσα ώστε να αποτρέπεται η διάρρηξη και η απαγκίστρωσή τους από τις ράγιες διαδρομής
   
 • Στην πόρτα εισόδου, αφού κλειδώσουμε, δεν αφήνουμε ποτέ το κλειδί πάνω στην κλειδαριά. Κλειδώνουμε πάντα ακόμη και αν η πόρτα μας είναι ασφαλείας. Προσοχή! Μια φτηνή πόρτα ασφαλείας είναι συνήθως χειρότερη από μια συμβατική πόρτα με καλές κλειδαριές.
   
 • Ακόμη και τα μικρά παράθυρα όπως οι φεγγίτες ή τα παράθυρα των λουτρών χρειάζονται κλειδαριές και κάγκελα ασφαλείας.
   
 •  Όπου υπάρχει σοφίτα φροντίζουμε να ασφαλίσουμε τη πόρτα της σοφίτας εσωτερικά με σιδερένια μπάρα ή με άλλον ασφαλή τρόπο. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ληστές αδυνατώντας να ανοίξουν τις πόρτες ή τα παράθυρα, ανέβηκαν στην κεραμοσκεπή, αφαίρεσαν λίγα κεραμίδια και μπήκαν στην οικία από την πόρτα οροφής της σοφίτας.
   
 • Εάν είστε νέοι ένοικοι πρώτη σας μέριμνα είναι να αλλάξετε τις κλειδαριές των πορτών της κύριας εισόδου, καθώς και όποια άλλη κλειδαριά κρίνεται απαραίτητο να αλλαχθεί.
   
 • Όποτε χάσετε ένα κλειδί είναι καλό να αλλάζετε τον αφαλό της κλειδαριάς και μην εμπιστεύεστε τα κλειδιά σας σε ανθρώπους υπηρεσιών.  
   
 • Αποφεύγετε τα κλειδιά σπιτιών σας να τα έχετε μαζί με τα κλειδιά αυτοκινήτων σας όταν σταθμεύει το αυτοκίνητο ή συντηρείται.
   
 • Προσοχή στο θυροτηλέφωνο. Πολλοί διαρρήκτες εμφανίζονται ότι είναι από την υπηρεσία νερού, το αέριο, την ηλεκτρική επιχείρηση ή το τοπικό συμβούλιο.
   
 • Ακόμη και αν παραστεί ανάγκη να πεταχτείτε για κάποια επείγουσα δουλειά της τελευταίας στιγμής μην αφήνετε μια σημείωση στην μπροστινή πόρτα. Επίσης, δεν πρέπει να αλλάξετε το μήνυμα αυτόματων τηλεφωνητών σας.
   
 • Όταν λείψετε για αρκετό χρονικό διάστημα αφήστε ένα ραδιόφωνο και μια λάμπα ανοιχτά με διαφορετικούς χρονοδιακόπτες. Ο θόρυβος και το φώς συνήθως τους αποθαρρύνουν.
   
 •  Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά του σπιτιού ή του αυτοκινήτου σας κοντά σε μια πόρτα ή ένα παράθυρο.
   
 • Ένας καλά εξωτερικά φωτιζόμενος χώρος με επαρκή φωτισμό σε όλα τα τρωτά σημεία βοηθάει σημαντικά να προλάβουμε την εισβολή του επίδοξου ληστή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάμπες οικονομίας με φωτοκύτταρο τύπου sensor όπως αυτές. Φροντίστε για μια καλή περίφραξη αλλά απομακρύνετε θάμνους που βρίσκονται κοντά σε πόρτες ή παράθυρα.

Πηγή: buildnet.gr, saek.gr

Σχόλια

I could watch Scidhnelr's List and still be happy after reading this.

Υποβολή νέου σχολίου

Write your name - it lends a little more weight to comments
Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
 

New Blog Post

New Entries

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter για να ενημερώνεστε με όλα τα νέα του bspecial