Shape

Μάθε για ό,τι σε καίει..!

Suncare tips, προστασία, αντηλιακό, ήλιος, ακτινοβολία, UVA, UVB

UVA, UVB & εσύ! 

Τι είναι τα αντηλιακά;
Τα αντηλιακά περιέχουν δύο ειδών αντηλιακά φίλτρα, τα χημικά και τα φυσικά.

Τα χημικά φίλτρα είναι, συνήθως, αρωματικές ενώσεις άχρωμες, που φιλτράρουν και απορροφούν μόνο την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα φυσικά φίλτρα αντανακλούν όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας. Τα φυσικά αντηλιακά δεν ξεπλένονται με το νερό, αλλά λιώνουν με τη θερμοκρασία και καθίστανται ανενεργά μετά την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Τα φυσικά φίλτρα, παρά το γεγονός ότι δίνουν μια άσπρη χροιά στο δέρμα και απλώνονται δύσκολα, είναι απαραίτητα γιατί παρέχουν πλήρη προστασία έναντι όλης της ηλιακής ακτινοβολίας, γι’ αυτό θεωρούνται αποτελεσματικότερα για τα παιδιά. 

Οι τύποι δέρματος

Ο πρώτος παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην διαδικασία επιλογής του κατάλληλου αντηλιακού, είναι ο τύπος του δέρματός μας. Η φυλή καθορίζει με γενετικό τρόπο τον τύπο δέρματος που έχουμε, τη μόνιμη, εκ της κατασκευής μας δηλαδή, προστασία έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας. Ανάλογα με την άμεση απάντηση του δέρματος ενός ατόμου στον ήλιο (έγκαυμα, μαύρισμα ή και τα δυο), υπάρχουν 6 τύποι δέρματος (επιστημονικά: φωτότυποι κατά Fitz Patrick ):

  • Τύπος Ι: Πάντα έγκαυμα – ποτέ μαύρισμα
  • Τύπος ΙΙ: Πάντα έγκαυμα – κάποιες φορές μαύρισμα
  • Τύπος ΙΙΙ: Κάποιες φορές έγκαυμα – κάποιες φορές μαύρισμα
  • Τύπος Ι V : Κάποιες φορές έγκαυμα – πάντα μαύρισμα
  • Τύπος V : Ποτέ έγκαυμα – πάντα μαύρισμα
  • Τύπος VI : Μαύρη φυλή 

Έτσι, για κάποιους, η προστασία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην παραλία, αλλά μπορεί να είναι απαραίτητη και κατά τις καθημερινές δραστηριότητες.

Ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού

Ο παράγοντας Sun Protector Factor ( SPF ), κοινώς δείκτης προστασίας, αναφέρεται στην προστασία από την ακτινοβολία UVB . Eίναι προτιμότερο να προτιμάτε αντηλιακά με δείκτη προστασίας από 15 και πάνω, καθώς ο SPF 15 μπλοκάρει περίπου το 93% της UVB ακτινοβολίας, ενώ ο SPF 30 μπλοκάρει περίπου το 97%. Ειδικότερα, για γυναίκες με τύπο δέρματος Ι και ΙΙ, κρίνεται σκόπιμη η χρήση αντηλιακού με SPF 30 και πάνω.

Για να παρέχει πλήρη προστασία από την UVA ακτινοβολία, ένα προϊόν θα πρέπει να αναγράφει στην ετικέτα του τη φράση «ευρέος φάσματος». 

Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα προϊόντα με υψηλούς δείκτες προστασίας δεν εμποδίζουν το μαύρισμα, αλλά απλώς το καθυστερούν σε βαθμό τέτοιο, που δίνεται η ευκαιρία στο δέρμα μας να προσαρμοστεί χωρίς να καεί.

Πρακτικές συμβουλές για να... «νικήσετε» τον ήλιο

  •  Θυμηθείτε ότι ορισμένα μέρη του σώματός μας, όπως π.χ. τα χείλη, τα βλέφαρα, τα αυτιά, η μύτη και η πλάτη είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, γι' αυτό πρέπει να προστατεύονται. Αποφεύγετε τους περιπάτους ή την ηλιοθεραπεία το μεσημέρι, επειδή τότε η ακτινοβολία έχει τη μέγιστη ισχύ της, και χρησιμοποιήστε καπέλο.
  •   Αν θέλετε να μαυρίσετε φροντίστε αυτό να γίνει σταδιακά, με έκθεση στον ήλιο όχι πάνω από μισή ώρα στην αρχή, για να αποφύγετε τα εγκαύματα. Είναι λάθος να νομίζετε ότι για να μαυρίσετε πρέπει να καείτε. Το αργό μαύρισμα είναι καλύτερο και διαρκεί περισσότερο
  •   Είναι λάθος να νομίζετε ότι, από τη στιγμή που μαυρίσατε, δεν χρειάζεστε προστασία. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα άτομα που μαύρισαν χρησιμοποιώντας λάμπες ή θαλάμους υπεριώδους ακτινοβολίας. 

Συμβουλές για παιδιά

  Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία. Το 50% της υπεριώδους ακτινοβολίας που δεχόμαστε σε όλη μας τη ζωή, το παίρνουμε τα πρώτα 20 χρόνια. Όλα τα μωρά κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ενώ τα παιδιά μέχρι 2 ετών πρέπει να παραμένουν στη σκιά. Τα παιδιά πρέπει πάντα να φοράνε φανελάκι και πλατύγυρο καπέλο όταν βρίσκονται έξω από το σπίτι. Το πλατύγυρο καπέλο πλεονεκτεί διότι καλύπτει όλο το πρόσωπο και τον αυχένα, κάτι που δεν επιτυγχάνουν τα άλλα. 

Πηγή: activehealth.gr

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Write your name - it lends a little more weight to comments
Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
 

New Blog Post

New Entries

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter για να ενημερώνεστε με όλα τα νέα του bspecial