Shape

Πού πας "ξυπόλητος";

ξυπόλητο τρέξιμο

Κάθε δάχτυλο έχει τη δική του θέση!

Η μόδα των ξυπόλητων μαραθωνοδρόμων υποχρεώνει τις μεγάλες εταιρείες αθλητικών υποδημάτων να αναθεωρήσουν τα προϊόντα τους.Ο Τοντ Μπάιερς ήταν ένας από τους 20 χιλιάδες μαραθωνοδρόμους που έτρεξαν τον πρόσφατο αγώνα του Σαν Φρανσίσκο. Και έτρεξε ξυπόλητος! Ο Μπάιερς, ένας 46χρονος προπονητής από το Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, τερμάτισε σε ένα μέτριο χρόνο 4 ώρες και 48 λεπτά για ερασιτέχνη αθλητή. Ήταν ο 75ος κατά σειρά μαραθώνιος από το 2004 που έτρεξε ξυπόλυτος. Οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας τα σύγχρονα παπούτσια με τις χοντρές σόλες και τα προστατευτικά υλικά δεν προσφέρουν καμία ιδιαίτερη προστασία από τους τραυματισμούς.

Παρά τον βιομημιτικό σχεδιασμό, τους αφρούς με μνήμη και τα τσιπάκια, οι ειδικοί λένε ότι οι συχνότητες τραυματισμών έχουν μείνει απαράλλαχτες από το 1970 που άρχισαν να χρησιμοποιούνται συστηματικά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Δρ Κρεγκ Ρίτσαρντς, από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ (Αυστραλία). Επιθεωρώντας τη σχετική βιβλιογραφία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τίποτα δεν αποδεικνύει τη δράση των σύγχρονων παπουτσιών. Τα ευρήματα του δημοσιευτήκαν πέρυσι στο περιοδικό «The British Journal of Sports Medicine».

Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την μινιμαλιστική προσέγγιση είναι επίσης ανύπαρκτα. Αν, λοιπόν, το «ξυπόλητο» τρέξιμο είναι απαγορευτικό, τότε, ίσως, η καλύτερη λύση είναι ότι πιο κοντά σε αυτό. Πέρα από τα υπέρλεπτα παπούτσια, διάφορες προπονητικές μέθοδοι όπως το ChiRunning και το Pose Method αρχίζουν να κατακτούν τον κόσμο των δρομέων. Η βασική τους διαφορά είναι ότι προωθούν έναν διασκελισμό πιο κοντά στο φυσικό τρέξιμο. Οι υποστηρικτές αυτών των μεθόδων λένε ότι τα γυμνά πόδια είναι απολύτως ικανά να τρέχουν για μεγάλες αποστάσεις. Η κάλυψη τους με σύγχρονα παπούτσια αποδυναμώνει τους μύες των ποδιών και τους συνδέσμους ενώ στερεί από τον εγκέφαλο πολύτιμες πληροφορίες για το έδαφος και την ισορροπία.

Οι μεγάλες εταιρείες του χώρου υπερασπίζονται λυσαλλέα τα προϊόντα τους τονίζοντας ότι βοηθούς τους αθλητές να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις και να προστατέψουν τον οργανισμό τους από την επιβάρυνση και τις φθορές που επιφέρει η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Και κυκλοφορούν στην αγορά συνεχώς νέα βελτιωμένα προϊόντα. Ωστόσο, δεν αγνοούν την τάση. Πριν από τρία χρόνια, η Nike κυκλοφόρησε στην αγορά τα Nike Free, ένα σχέδιο για σχεδόν ξυπόλητο τρέξιμο χωρίς τα συνηθισμένα γεμίσματα. Αυτό έγινε όταν ανακάλυψαν πως ένας διάσημος προπονητής στον οποίο έστελναν τα προϊόντα τους εκπαίδευε τους αθλητές του χωρίς παπούτσια. Ο Αμπέμπε Μπικίλα, άλλωστε, έτρεξε το μαραθώνιο του 1960 ξυπόλητος και κέρδισε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο με τα χρώματα της Αιθιοπίας.

Πηγή: men24.gr, ygeiaonline.gr

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Write your name - it lends a little more weight to comments
Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
 

New Blog Post

New Entries

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter για να ενημερώνεστε με όλα τα νέα του bspecial