Adventure

Set me....free!

Ελεύθερο κάμπινγκ, κατασκήνωση, περιβάλλον, νόμιμο, παράνομο, σκηνή

 Ελεύθερη κατασκήνωση. Ασπίδα για το περιβάλλον;

Ο πιο οικονομικός και «πράσινος» τρόπος διακοπών διώκεται ποινικά στην Ελλάδα. Απολύτως εσφαλμένη αποδεικνύεται η αντίληψη ότι η ελεύθερη κατασκήνωση βλάπτει το περιβάλλον, σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών. Η προστασία της φύσης αποτελεί το βασικό νομοθετικό επιχείρημα για την απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης στη χώρα μας από το 1976 και οι παραβάτες-κατασκηνωτές διώκονται με πρόστιμα (150€/σκηνή), ακόμα και με ποινή φυλάκισης τριών μηνών. Τον συγκεκριμένο νόμο όμως δεν περιφρονούν μόνο τα χιλιάδες άτομα που κατασκηνώνουν κάθε καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδα, αλλά και αρκετοί φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν διαπιστώσει ότι στην πραγματικότητα, αυτός ο τρόπος διακοπών αποτελεί ασπίδα για το φυσικό περιβάλλον. 
 
 «Ο νόμος που απαγορεύει το ελεύθερο κάμπινγκ σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1970 και είχε στόχο τους αθίγγανους αλλά και τους χίπηδες της εποχής, χρησιμοποιώντας ωςπρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Οι ελεύθεροι κατασκηνωτές μπήκαν στο στόχαστρο σε ορισμένες περιοχές, λόγω οικονομικών συμφερόντων από τουριστικούς επιχειρηματίες», δηλώνει η Ελεάνα Ιωαννίδου, δικηγόρος και μέλος του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων. Έχοντας ασχοληθεί με το νομικό κομμάτι του ζητήματος, η κ. Ιωαννίδου επισημαίνει ότι ποινικές διώξεις μπορούν να ασκηθούν μόνο σε όσους έχουν στήσει σκηνή. «Η κατασκήνωση αποτελεί πλημμέλημα και στην ουσία απαγορεύεται σε όλους τους υπαίθριους χώρους, ακόμα και σε ιδιωτικά οικόπεδα. Όμως, ο νόμος μιλά για ‘περίκλειστες’ κατασκευές. Δηλαδή αν κάποιος περάσει τη νύχτα του σε μια παραλία με υπνόσακο δεν μπορεί να διωχθεί. Δυστυχώς, σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν παρατυπίες από τις αρχές, δηλαδή έχουμε περιπτώσεις υποβολής προστίμων σε άτομα που έχουν στήσει απλά μια τέντα για τον ήλιο». Βέβαια αν θέλουμε να αποφύγουμε όλες τις παραπάνω αμφισβητήσεις, κάνουμε μια γρήγορη βουτιά στη θάλασσα και περιμένουμε τα "πνεύματα" να ησυχάσουν και.... να φύγουν!! 

 

Την άποψη ότι η ελεύθερη κατασκήνωση είναι ο πιο «πράσινος» τρόπος διακοπών έρχονται να ενισχύσουν παλιές και νεότερες εκθέσεις του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ. Υπολογίζοντας τους τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχειακές μονάδες στα 720 εκατομμύρια κάθε χρόνο το 2005, ο ΟΗΕ εκτιμούσε πως αν ο τουρισμός ήταν «χώρα» θαβρισκόταν στην 5ηθέση με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων ρύπων στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει διότι στη μεγαλύτερή τους πλειοψηφία όσοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία τείνουν να σπαταλούν περισσότερο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και να χρησιμοποιούν περισσότερα σκουπίδια. Σε έκθεση για τον βιώσιμο τουρισμό του 2008, ο ΟΗΕ υπολόγιζε πως η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία ρυπαίνει όσο μια χώρα με πληθυσμό 1 δις. άτομα, καθώς οι τουρίστες ξοδεύουν 30% περισσότερο ρεύμα στις διακοπές τους, σε σχέση με την καθημερινότητά τους. Αντιθέτως στην ελεύθερη κατασκήνωση η κατανάλωση ρεύματος και κατά συνέπεια και η παραγωγή ρύπων εκμηδενίζονται. Σε περίπτωση μάλιστα που οι κατασκηνωτές τηρούν κάποιους βασικούς κανόνες σεβασμού της φύσης, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της ελεύθερης κατασκήνωσης είναι απολύτως μηδαμινός. 
 
Βασικοί κανόνες
 
1. Οι Φωτιές.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μια αθώα και ρομαντική φωτιά στην παραλία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Η απαγόρευση της φωτιάς είναι το μοναδικό σημείο της νομοθεσίαςγια την κατασκήνωση στο οποίο συμφωνούν όλοι, εξ άλλου στη χώρα μας δεν μπορεί κανείς να παίζει με το ενδεχόμενο πρόκλησης μιας πυρκαγιάς.
  
2. Η Φύση
  Το φυσικό περιβάλλον δεν πρέπει να αλλοιώνεται με κανένα τρόπο. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κόβει κλαδιά ή να αποφλοιώνει κορμούς, ενώ σε αμμώδη εδάφη η κατασκήνωση κοντά δένδρα, μπορεί να προκαλέσει ζημιά, αποκαλύπτωντας τις ρίζες. Επιπλέον, θεωρείται αδιανόητο κάποιος να κατασκηνώσει σε βιότοπους ή χώρους αναπαραγωγής ειδών όπως η καρέτα-καρέτα. Σε τέτοιες περιοχές, ο θόρυβος, το φώς στη νύχτα ή οποιαδήποτε όχληση, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην πανίδα. 
 
 3. Τα Σκουπίδια
  Ο ελεύθερος κατασκηνωτής οφείλει να είναι εξοπλισμένος με πολλές σακούλες σκουπιδιών, μαζεύοντας όλα τα «ίχνη» του όταν αποχωρήσει, ακόμα και τα μικρο-απορρίμματα, όπως καπάκια μπουκαλιών, ή γόπες τσιγάρων. Η τήρηση αυτών των βασικών κανόνων, μπορεί να διασφαλίσει ότι η ελεύθερη κατασκήνωση θα γίνεται χωρίς κανένα απολύτως αντίκτυπο για το περιβάλλον.

 

 

Πηγή: Flow Magazine

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Write your name - it lends a little more weight to comments
Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
 

New Blog Post

New Entries

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter για να ενημερώνεστε με όλα τα νέα του bspecial