Look

Vintage for ever!

 Vintage, fashion, μόδα, στιλ, στυλ, ρούχα, διαχρονικά

 Be vintage! Be special!

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα vintage ρούχα είναι ήδη φορεμένα και πιθανότατα φθαρμένα, αλλά υπάρχει περίπτωση να βρει κανείς και αρκετά που δεν είναι. Σε αυτήν την περίπτωση, ειδικά αν το μη φορεμένο αυτό ρούχο έχει ακόμα πάνω την επώνυμη ταμπελίτσα του, μιλάμε για πραγματικό θησαυρό, ο οποίος δικαιολογεί απόλυτα την συνήθως τσιμπημένη τιμή του.
Ο όρος ουσιαστικά αναφέρεται σε καινούργια ή μεταχειρισμένα είδη, τα οποία δημιουργήθηκαν σε περασμένες εποχές. Λίγο πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στα ρούχα πουδημιουργήθηκαν πριν την δεκαετία του 1920, αυτά αναφέρονται ως αντίκες, ενώ όσα δημιουργήθηκαν μεταξύ των δεκαετιών 1920 και 1980 θεωρούνται vintage. Ρετρό (από το retrospective = αναδρομικό), από την άλλη, ονομάζεται ένα σημερινό ρούχο που μιμείται το στιλ μιας παλαιότερης εποχής. 
 
 Η εντύπωση που έχει κάποιος όταν δεν το έχει πολυψάξει για τα  vintage ρούχα και αξεσουάρ είναι ότι πρόκειται για σκουπίδια. Για παλιά, φθαρμένα, βρώμικα αντικείμενα που φορούν όσοι απλά δεν έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν κάτι καινούργιο. Για να μην παρεξηγηθώ, την ίδια εντύπωση είχα και εγώ μέχρι να βρεθώ στο Λονδίνο και να εκπλαγώ από το γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης της χώρας, είχε ξεχωριστό τμήμα vintage, στο οποίο έδιναν μάχες οι νεαρές Αγγλιδούλες προκειμένου να διεκδικήσουν ένα ζευγάρι γόβες Dior της δεκαετίας του '50 ή μία αυθεντική δερμάτινη τσάντα Chanel που θα μπορούσε να κρατάει η Jackie O. 
 
Σύντομα ανακάλυψα, παρέα με πολύ πιο μυημένη στο vintage shopping πρώην συμφοιτήτρια, ότι η βρετανική πρωτεύουσα βρίθει τέτοιων μαγαζιών, τα οποία χαίρουν της εκτίμησης όχι μόνο του νεανικού και με περιορισμένο budget κοινού, αλλά και της πλουσιότερης, αν και εναλλακτικής, αφρόκρεμας. Και ακόμα πιο σύντομα απέκτησα το πρώτο μου vintage φόρεμα, το οποίο «ζήλεψαν» ακόμα και οι πιο καλοντυμένες Αθηναίες φίλες μου. Μου κόστισε γύρω στις 25 λίρες και περί την μιάμιση ώρα ψαξίματος σε ένα μικρό, χαμηλοτάβανο υπόγειο με αδιανόητα στριμωγμένες κρεμάστρες, το οποίο μύριζε περίεργα. Πραγματικό κυνήγι θησαυρού, δηλαδή
 
 Μέσα στην δεκαετία του 1990 η ζήτηση και η αποδοχή των vintage ρούχων στο εξωτερικό έγινε ακόμα πιο έντονη. Ταυτόχρονα, την ίδια εποχή ξεκίνησε -στο εξωτερικό πάντα- η εφαρμογή της οικολογικής συνείδησης, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να προτιμούν να ξαναχρησιμοποιούν, να επιδιορθώνουν και να ανακυκλώνουν ουσιαστικά ένα παλιό ρούχο, από το να το πετάξουν και να αγοράσουν καινούρια. Οι φανατικοί των μεταχειρισμένων ρούχων, επίσης, έχουν κι άλλα επιχειρήματα. Ότι, για παράδειγμα, τα περισσότερα vintage ρούχα έχουν συνήθως εξαιρετική ποιότητα, κάτι που μάλλον ισχύει αν σκεφτεί κανείς πόσα χρόνια επιβιώνουν.
 
Go Vintage Now!
 

 Πηγή: Runway

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Write your name - it lends a little more weight to comments
Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
 

New Blog Post

New Entries

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter για να ενημερώνεστε με όλα τα νέα του bspecial